Nike понижава прогнозите си. Акциите падат значително днес преди отварянето на пазара.

Няма нужда да представям Nike $NKE+0.1%, може би всеки от нас има нещо от тях вкъщи. Те не зарадваха много акционерите си днес и отписват цели 12% преди отварянето на пазара.

Другите компании за спортни облекла също се понижават с това съобщение, след като слабите потребителски разходи принудиха производителя на обувки Air Jordan 1 да намали годишната си прогноза за продажбите и да сигнализира за промяна в стратегията си за съотношение между печалба и продажби. Акциите на конкурентите Adidas и Puma се понижават с по около 5%, Lululemon - с 2%, а Under Armour - с около 6%.

В четвъртък компанията представи и план за икономии на разходи на стойност 2 млрд. долара и заяви, че предприема "по-предпазлив подход" при планирането за остатъка от годината, като обвини за намаляването на прогнозата слабостта на онлайн бизнеса си и увеличаването на промоциите.

Някои анализатори заявиха, че Nike $NKE+0.1% може също така да изостане в иновациите и да загуби дял от други марки като Lululemon и Hoka на Deckers Outdoor.

NKE

Nike

NKE
$80.98 $0.08 +0.10%

"Nike се нуждае от увеличени и подобрени маркетингови инвестиции, докато Hoka, On и Lululemon продължават да се разширяват с увеличено привличане и задържане на клиенти", заявиха анализаторите на TD Cowen, след като понижиха оценката на акциите от "outperform" на "market perform".

Nike също така разкри плановете си да опрости продуктовата си гама, да увеличи автоматизацията и да въведе по-свежи стилове, за да привлече потребителите.

"Въпреки че смятаме, че този (план за намаляване на разходите) е положителна промяна, ще отнеме известно време, за да видим разпространение на нови продукти и иновации, а междувременно мекият макрос ще продължи да оказва натиск върху резултатите", заяви Аби Звейниекс от Piper Sandler. Брокерът понижи целевата си цена от 112 на 107 долара.

Имам тази компания в портфейла си, откакто инвестирам, но досега винаги само за кратко, около няколко седмици, така че я приемам като нещо като "по-дълга" сделка. Искам постепенно да изградя дивидентен портфейл, така че компанията не се вписва толкова много в него, обаче подбирането на тези ситуации, спадове и влизането за растеж може да се изплати. Аз лично се доверявам на тази марка, въпреки че на пазара има много такива. 😊 А вие?


No comments yet
Don't have an account? Join us

Log in to Bulios


Sign.popup.orUseEmailAndPassword
Už jsi členem? Přihlásit se

Create Bulios profile

Continue with

Sign.popup.orUseEmailAndPassword
You can use lowercase letters, numbers, and underscores

Why Bulios?

One of the fastest growing investor communities in Europe

Comprehensive data and information on thousands of stocks from around the world

Current information from global markets and individual companies

sign.popup.registration.listWhy.fourth

Fair prices, portfolio tracker, stock screener and other tools

Timeline Tracker Overview