Ако можехте да си купите само една акция - коя би била тя?

Диверсификацията определено е нещо, което не може да се препоръча. Това е като ходенето със снегоходки. Просто разпределяте тежестта на портфейла си върху по-голяма площ и не падате до кръста при една грешна стъпка. Но какво би станало, ако трябваше да поставим всичко на една карта? Какъв би бил изборът ни тогава? Какви са нашите възможности? Нека поне веднъж се позабавляваме :)

Една-единствена компания? Дори и при най-добрия анализ, това е пълна рулетка

Към тази идея ме подтикна @bikowy и днешната му статия за един пич в Reddit, който смята, че може да инвестира като Бъфет.

Пренебрегвайте съветите на Уорън Бъфет и Чарли Мънгър...

Диверсификацията му беше в три компании, така че считам това за много рискована тактика. Бихте могли да кажете, че това е "Стоманени топки", но по-скоро е недискретност.

Но какво ще стане, ако наистина се събудим в свят, в който всеки може да инвестира само в една компания или да купи само една акция? Какъв би бил вашият избор? Една акция, завинаги.

Разбира се, тук можем да си поиграем малко с думите и да го заобиколим по различни начини. Затова нека вземем само акции, а не индекси. Но в този случай можете да инвестирате, например, в $BRK-B, което, разбира се, отново значително разпределя риска. Това ли е вашият избор?

Или предпочитате да поемете малко по-голям риск и да се насочите към компании, за които едва ли някой би казал, че няма да съществуват след 20 или 30 години? Мога да се сетя за една скучна класика - $KO $MCD. Не изглежда скоро да спрем да ядем класическа храна. Все още не можем да решим проблема с хигиената дори без компании като $PG.

А какво да кажем за чудовища като $AAPL, $AMZN, $GOOGL. Технологичните гиганти също няма да ни позволят да им стъпим на краката. Или какво ще кажете за $TSLA?

Или пък имате стоманени нерви и бихте искали нещо рисковано? $PLTR, $NVDA, $SQ?

Споделете мнението си в коментарите! 👇 Да се забавляваме и да мислим за абсурдни сценарии, това ми харесва най-много! 😂😂

Това не е инвестиционна препоръка. Това е моят теоретичен списък на компаниите в един потенциален и абсурден сценарий, а статията е просто за забавление!


No comments yet
Don't have an account? Join us

Log in to Bulios


Sign.popup.orUseEmailAndPassword
Už jsi členem? Přihlásit se

Create Bulios profile

Continue with

Sign.popup.orUseEmailAndPassword
You can use lowercase letters, numbers, and underscores

Why Bulios?

One of the fastest growing investor communities in Europe

Comprehensive data and information on thousands of stocks from around the world

Current information from global markets and individual companies

sign.popup.registration.listWhy.fourth

Fair prices, portfolio tracker, stock screener and other tools

Timeline Tracker Overview