Delta Air Lines загуби 500 милиона долара от CrowdStrike и Microsoft

Delta Air Lines се сблъсква с огромни проблеми, след като технологичната им система беше хвърлена в хаос, което доведе до петдневен срив. Проблемът, довел до загуби в размер до 500 млн. долара, предизвика вълна от критики срещу CrowdStrike и Microsoft.

Ед Бастиан, главен изпълнителен директор на Delta Air Lines $DAL+0.4%, остро разкритикува CrowdStrike $CRWD+3.8% и Microsoft $MSFT+1.8% за повредата на техния софтуер, довела до широко разпространен срив на компютърните системи. По време на интервю за CNBC Бастиан заяви, че двете компании не са проявили желание да предоставят компенсации или съвети, които да помогнат за смекчаване на последиците от тяхната грешка.

"Те не ни предоставиха нищо. Дори безплатни консултации, които да ни помогнат". Бастиан каза. Той заяви, че грешката в софтуерната актуализация на CrowdStrike, която е засегнала не само Delta, но и стотици други компании по света, е изключително сериозна.

DAL
$47.13 $0.21 +0.45%

Проблемите с компютърните системи са довели до срив на ключова система за проследяване на екипажа, която не е функционирала близо седмица. Това направи невъзможно за компанията да намери пилотите и стюардесите, от които се нуждаеше, което доведе до отмяната на около 30% от полетите и остави около половин милион пътници в безизходица. Компанията беше принудена да отмени около 6 300 полета и да похарчи десетки милиони долари за обезщетения на клиентите, включително за хотели и други разходи.

Въпреки че Delta все още не е подала съдебен иск срещу CrowdStrike или Microsoft...компанията е наела известната адвокатска кантора на Дейвид Бойс. CrowdStrike и Microsoft все още не са коментирали конкретно ситуацията, като CrowdStrike само заявява, че не знае за съдебния иск.

"Нямаме друга възможност", каза Бастиан. "Трябва да защитим нашите акционери, клиенти и служители от вреди, не само финансови, но и репутационни."

CrowdStrike, която приключи последното тримесечие с 3,7 млрд. долара в брой и револвиращ кредитен лимит от 750 млн. долара, се опитва да се подготви за потенциални съдебни искове чрез застрахователни полици.

Бастиан даде интервюто от Париж, където е базиран за Олимпийските игри, където Delta е официален авиокомпания партньор на олимпийския отбор на САЩ. На този етап компанията се връща към нормален график на полетите след тази извънредна ситуация.

Източник: Yahoo Finance, CNN.

Отказ от отговорност: В Булиос ще намерите много вдъхновение, но изборът на акции и изграждането на портфейл зависи от вас, така че винаги правете задълбочен собствен анализ.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Имате ли акаунт? Влезте в профила си или създайте нов.

No comments yet
Don't have an account? Join us

Log in to Bulios


Sign.popup.orUseEmailAndPassword
Už jsi členem? Přihlásit se

Create Bulios profile

Continue with

Sign.popup.orUseEmailAndPassword
You can use lowercase letters, numbers, and underscores

Why Bulios?

One of the fastest growing investor communities in Europe

Comprehensive data and information on thousands of stocks from around the world

Current information from global markets and individual companies

sign.popup.registration.listWhy.fourth

Fair prices, portfolio tracker, stock screener and other tools

Timeline Tracker Overview