Защо Apple заема пари, за да изкупува обратно акции?

Никоя голяма технологична компания не е похарчила толкова много пари за обратно изкупуване на акции през последните години, колкото Apple. През последните 5 години тя е успяла да намали техния брой с впечатляващите 22,1%. В понеделник Apple обяви, че възнамерява да задлъжнее, но отново в полза на акционерите. Нека видим как акционерите ще се възползват от това.

Apple ще емитира облигации на стойност 5,5 милиарда долара, за да финансира обратно изкупуване на акции и дивиденти

Apple продава облигации, за да финансира обратни изкупувания и дивиденти

Apple $AAPL планира отново да емитира дълг, за да възнагради акционерите си чрез обратно изкупуване на собствените си акции и изплащане на дивиденти. Производителят на iPhone планира сделка от четири части, състояща се от 7-годишни, 10-годишни, 30-годишни и 40-годишни облигации.

https://youtu.be/jnxTFYfcytY

Компанията все още не е оповестила каква сума очаква да набере от сделката, но заяви, че постъпленията са за общи корпоративни цели. През декември Moody's повиши рейтинга на Apple до ААА, давайки й най-високия възможен рейтинг, който се споделя само от две други американски компании - Johnson & Johnson и Microsoft Corp.

Има ли нужда да задлъжнявате?

Въпреки че Apple взема големи заеми, те на практика не са необходими. В края на второто тримесечие компанията разполага с 27,5 млрд. щатски долара в брой и над 20 млрд. щатски долара в краткосрочни инвестиции. Това са много пари, които биха могли да се използват само за финансиране на обратното изкупуване на акции или за дивиденти, ако това е необходимо. Apple обаче реши да поеме по друг път.

Кога да се извършва обратно изкупуване на акции

По принцип обратното изкупуване на акции се счита за нещо добро, но компаниите трябва да изкупуват обратно своите акции, когато те са евтини, а не когато са близо до най-високите си стойности. Сега акциите на Apple се търгуват с около 12% под историческите си върхове и на цена, която е почти 27 пъти по-висока от тази на печалбата (P/E). Поради тази причина не съм напълно убеден, че обратното изкупуване на акции при тези ценови нива е толкова печелившо, колкото би могло да бъде, ако акциите бяха по-евтини.

ОТКАЗ : Цялата информация, предоставена тук, е само с информативна цел и по никакъв начин не представлява инвестиционна препоръка. Винаги правете собствен анализ.


No comments yet
Don't have an account? Join us

Log in to Bulios


Sign.popup.orUseEmailAndPassword
Už jsi členem? Přihlásit se

Create Bulios profile

Continue with

Sign.popup.orUseEmailAndPassword
You can use lowercase letters, numbers, and underscores

Why Bulios?

One of the fastest growing investor communities in Europe

Comprehensive data and information on thousands of stocks from around the world

Current information from global markets and individual companies

sign.popup.registration.listWhy.fourth

Fair prices, portfolio tracker, stock screener and other tools

Timeline Tracker Overview