Чертата, която ще ви направи успешен инвеститор? Това не може да се получи от теорията.

Здравейте, колеги. Реших отново да споделя мнението си с вас.

Днес S&P 500 е на зелено. Така че се очертава четвърта поредна седмица, в която индексът в САЩ ще спечели няколко процентни пункта. Така че някои инвеститори са изпълнени с позитивизъм и се наслаждават на настоящото рали. От друга страна, някои са скептични и предвиждат рязко понижение в близко бъдеще.

Засега пазарите просто се справят добре и акциите отново са популярни. Това води (нелогично) до по-масови покупки, поне в търговията на дребно. За непосветените това, разбира се, е неразбираемо, защо да купуват акции, които напротив, са по-скъпи, отколкото преди месец, нали.

Това подсказва и смисъла на тази публикация. Опит. Защото без нея нямаше да допуснем тази основна грешка. Опитът е най-важното качество в моите очи. Можем да се образоваме колкото си искаме, да прочетем куп книги, годишни доклади, бюлетини, да гледаме видеоклипове или подкастове. Но всичко това е безполезно за нас без опит. Само чрез ситуациите и преките преживявания можем да се научим и следващия път да направим нещо по малко по-различен начин и да приложим по-добре това, което знаем от теорията.

Всички разбират принципа "buy low sell high". Само че малко хора се придържат към него при първата сделка. Не знаем как да изчислим правилно вътрешната стойност на дадена компания или дори не знаем как, купуваме само защото някой друг е купил. Причините могат да бъдат много. Но можем да ги елиминираме с опит, който придобиваме най-вече като правим грешки, както за съжаление се случва.

Какво мислите? Само опитът ли прави инвеститора правилен? 🤔


No comments yet
Don't have an account? Join us

Log in to Bulios


Sign.popup.orUseEmailAndPassword
Už jsi členem? Přihlásit se

Create Bulios profile

Continue with

Sign.popup.orUseEmailAndPassword
You can use lowercase letters, numbers, and underscores

Why Bulios?

One of the fastest growing investor communities in Europe

Comprehensive data and information on thousands of stocks from around the world

Current information from global markets and individual companies

sign.popup.registration.listWhy.fourth

Fair prices, portfolio tracker, stock screener and other tools

Timeline Tracker Overview