Palantir: Възможност на живота или грандиозен капан за доверчиви инвеститори?

За Palantir се говори навсякъде и постоянно. Много инвеститори все още вярват, че времето за спиране ще дойде - и продължават да купуват. Това е много интересна компания с уникален продукт Никой от тях... но цената все още не иска да го предложи. Дали тези инвеститори са били поставени в смъртоносен капан под формата на гигантска шумотевица, или скоро ще настъпи обрат?

Palantir разполага с напълно уникална технология. Източник:

Palantir Technologies $PLTR е фирма за анализи, която някога е обработвала данни само за тайните агенции в света на шпионажа и националната сигурност, но оттогава е разширила дейността си в сферата на големите корпоративни данни.

Акциите отскочиха от февруарските си дъна, но остават с 55% под 52-седмичния си връх и сега са толкова добра покупка, колкото почти винаги след първоначалното публично предлагане през 2020 г. Акциите на Palantir се предлагат на цена от едва 10 долара за акция и днес се търгуват с по-малко от 30 % над това ниво, въпреки че Уолстрийт прогнозира, че през следващите пет години печалбите на компанията ще нарастват с 40 % годишно, а приходите ѝ ще се удвоят до повече от 3,5 млрд. долара до средата на десетилетието.

Прогнозите са Palantir да расте с 40% годишно. За съжаление обаче засега тя е в грешната зона...

Въпреки че платформата на Palantir за правителствени анализи Gotham все още представлява 58% от годишните ѝ приходи, търговската част от бизнеса ѝ, особено в САЩ, е по-бързо развиващ се сегмент.

Търговските приходи на компанията в САЩ се удвоиха през 2021 г., а броят на търговските ѝ клиенти в САЩ се увеличи повече от пет пъти за една година. Нетното задържане на долара, или с колко са се увеличили или свили продажбите за даден период, скочи до 150% през 2021 г. за корпоративните клиенти, надминавайки увеличението от 146% за държавните поръчки. Така че и двете компании се развиват интелигентно, но частният сектор има повече възможности за разрастване.

Така че перспективите на анализаторите от cnnmoney.com не са толкова розови... но са и доста червени. Източник:

Palantir разполага с наистина уникална технология и конкурентно предимство. Не му липсва безграничната вяра на инвеститорите и анализаторите. Сега просто трябва да докаже качествата си в резултатите. Така или иначе, ясно е, че Palantir все още е доста прехвален. Затова е много трудно да се определи справедлива цена и потенциал.

Това в никакъв случай не е инвестиционна препоръка. Това е чисто мое мнение, базирано на данните, налични в Internetum, анализа на Рич Дюпри и анализаторите на cnnmoney.com.


No comments yet
Don't have an account? Join us

Log in to Bulios


Sign.popup.orUseEmailAndPassword
Už jsi členem? Přihlásit se

Create Bulios profile

Continue with

Sign.popup.orUseEmailAndPassword
You can use lowercase letters, numbers, and underscores

Why Bulios?

One of the fastest growing investor communities in Europe

Comprehensive data and information on thousands of stocks from around the world

Current information from global markets and individual companies

sign.popup.registration.listWhy.fourth

Fair prices, portfolio tracker, stock screener and other tools

Timeline Tracker Overview