📢Микрософт и инвестиране в изкуствен интелект!
Американските регулаторни органи подготвят антитръстово разследване на технологичните гиганти Microsoft, OpenAI и Nvidia. Федералната търговска комисия (FTC) ще се съсредоточи върху Microsoft и OpenAI, докато Министерството на правосъдието ще проучи Nvidia. Този ход идва в момент, когатосекторът наизкуствения интелект серазвива бързо и придобива все по-голяма известност. Би било много неприятно, ако има някаква регулация, която да забави това развитие.

OpenAI, производителят на популярния ChatGPT, си партнира с Microsoft, която е инвестирала около 13 млрд. долара в компанията . Nvidia, лидерът на пазара на чипове с изкуствен интелект, отбеляза ръст на цената на акциите си с почти 150 % а пазарната й капитализация за първи път надхвърли 3 трилиона долара.

Въпреки разследването Microsoft $MSFT-1.0%обяви инвестиция от 3,2 млрд. долара в шведската инфраструктура за изкуствен интелект през следващите две години. Тази инвестиция включва обучение на 250 000 шведски граждани и увеличаване на капацитета на центровете за данни в Гавле, Сандвикен и Стафансторп.Microsoft ще предостави и повече от20 000 графични процесора (GPU) за обучение на модели на ИИ там .

MSFT

Microsoft

MSFT
$430.81 -$4.34 -1.00%

По данни на Института за изследване на електроенергията (EPRI) центровете за данни могат да консумират до 9 % от цялата електроенергия вСАЩ до 2030 г. Годишният темп на растеж на потреблението на електроенергия за ИИ е между 3,7 % a 15 %. Това също може да бъде причина за регулиране!

Microsoft е обявила подобни инвестиции и в други държави, като например Франция (4 млрд. евро) a Япония (2,9 млрд. долара). Според президента Брад Смит, президент на Microsoft, шведската инвестиция ще позволи на страната да изгради система на световно ниво AI инфраструктура, която ще бъде неутрална благодарение на нейната прогресивна енергийна политика и подход към зелената енергия.

Тази огромна инвестиция в ИИ имат потенциала да ускорят развитието и да проправят пътя за по-нататъшни инвестиционни възможности. Не само Microsoft инвестира в ИИ инфраструктура в Европа, но и Amazon или Google са обявили многомилиардни инвестиции.

Какво мислите за бъдещето на изкуствения интелект, ще видим ли по-строги забрани или ограничения?


No comments yet
Don't have an account? Join us

Log in to Bulios


Sign.popup.orUseEmailAndPassword
Už jsi členem? Přihlásit se

Create Bulios profile

Continue with

Sign.popup.orUseEmailAndPassword
You can use lowercase letters, numbers, and underscores

Why Bulios?

One of the fastest growing investor communities in Europe

Comprehensive data and information on thousands of stocks from around the world

Current information from global markets and individual companies

sign.popup.registration.listWhy.fourth

Fair prices, portfolio tracker, stock screener and other tools

Timeline Tracker Overview